Az egyetemi „modellváltás” új fejezete: folytatódik az egyetemek és azok vagyonának kiszervezése, politikai irányítás alá helyezése.

Keresztes L. Lóránt, az LMP frakcióvezetője online sajtótájékoztatón értékelte a Fidesz-KDNP kormány által, az éjféli órákban benyújtott 11 törvényjavaslatot, melyek a fejlesztés helyett tovább rombolják a felsőoktatást.
A járvány legsúlyosabb időszakában a kormány megint mással foglalkozik: újabb támadást indítottak a felsőoktatás és az egyetemek ellen. Megint éjfél előtt nem sokkal nyújtottak be törvényjavaslatokat, melyek állami tulajdonú felsőoktatási intézményeket, azok teljes vagyonával együtt magánalapítványokba szerveznek ki. Egyetemi vezetők és az ellenzéki pártok által eddig megfogalmazódott félelmek és aggodalmak teljes mértékben beigazolódni látszanak.
Hazugság a kormány részéről, hogy a felsőoktatás megújításához szükség lenne a magánalapítványokra. Európa legjobb és legszínvonalasabb felsőoktatási intézményei jellemzően állami tulajdonban és fenntartásban vannak. Az sem igaz, hogy az egyetemek önkéntesen léptek erre az útra, hisz a fejlesztési forrásaik hozzáférésével zsarolták meg őket.
Most újabb állami tulajdonú felsőoktatási intézmények kerülhetnek politikai irányítás alá. Magánalapítványokba szervezik ki óriási ingatlanvagyonukat, és a teljes döntéshozatalt. Az alapítványokat 5 fős kuratóriumok vezetik, a tagokat pedig nem az egyetemi szenátus, hanem a kormány nevezi ki. A szenátusoknak mindössze annyi joga marad, hogy egyetlen személyt jelölhetnek a háromfős felügyelőbizottságokba. Az alapító okiratokba az is bekerülhet, hogy az egyetemek jövőjét és működését meghatározó legfontosabb döntéseket (pl. költségvetés, szervezeti és működési szabályzat, rektori pályáztatás joga) a kuratóriumok hozzák meg. A kormány szándéka szerint a kurátorok nem lesznek visszahívhatók, pozíció megüresedés esetén az új tagot a kuratórium többi tagja jelölheti ki.
A „modellváltás” hangsúlyozása kormányzati hazugság. Ami történik, az nem más, mint az állami tulajdonú egyetemek hatalmas vagyonának, a nemzeti vagyon egy részének kiszervezése magánkézbe. A kormány szándéka világos: a fejlesztési források feletti rendelkezés megszerzése. A következő időszakban az Unióból 1500 milliárdnyi forrás érkezik a felsőoktatás fejlesztésére. Amit a Fidesz csinál, az ország jövőjének felélése.
LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!