A kormány a vegyszermentes élelmiszertermelést helyezze a mezőgazdaság középpontjába!


Az LMP felszólítja a kormányt, hogy az egészséges, vegyszermentes élelmiszertermelést helyezze mezőgazdasági politikája középpontjába.

Schmuck Erzsébet, a LMP társelnöke, pénteki, online sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: az élelmiszerek fele különböző vegyszermaradványokat tartalmaz, és a nagyüzemi mezőgazdasági gyakorlat miatt ma már egyes termékcsoportokban szinte lehetetlen vegyszermentes élelmiszerhez jutni.

Nem véletlen, hogy a fiatalok körében is drasztikusan nő az ételallergia, és hogy számos egészségügyi szakértő köti össze a növényvédőszerekkel szennyezett élelmiszerek fogyasztását a daganatos betegségek számának növekedésével.

Az LMP üdvözöli az Európai Bizottság „A termelőtől a fogyasztóig” startégiáját, amely 2030-ig felére kell csökkenteni a növényvédő szerek és az antibiotikumok felhasználását az élelmiszertermelésben, ötödével kell csökkenteni a műtrágyahasználatot és 25 százalékra növelni az ökológiai gazdálkodás részarányát.

Az Orbán-kormány azért nem támogatja ezt a stratégiát, mert ennek következményeképpen a közös agrárpolitikai támogatásokat a nagyüzemi, vegyszeres mezőgazdaságból át kellene irányítani a szelíd mezőgazdasági termelést folytató kis- és közepes családi gazdaságokhoz.

A Fidesz-kormány változtasson politikáján, és ne a nagybirtokosokat, hanem a magyar fogyasztók érdekeit képviselje.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!