A kormányképes ellenzék alapja a program

A kormányképes ellenzék alapja a program

Abban egyetértés van az ellenzéki pártok között, hogy a 2022-es országgyűlési választáson minden egyéni választókerületben egyetlen ellenzéki jelöltet kell állítani a kormánypártival szemben, az azonban a készülő kormányprogramok összehangolhatóságától függ, hogy közös listán indulnak-e az ellenzéki pártok – mondta keddi sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

Két kihívás előtt áll az ellenzék: le kell váltania a kormányt 2022-ben, és egy olyan kormányprogramot kell alkotnia, amely egy igazságos és fenntartható társadalmat eredményez.

Egyetlen közös lista akkor lehetséges, ha az ellenzéki pártok meg tudnak egyezni a kormányprogramban. Ez nem lesz egyszerű, hiszen soha nem látott kihívásokra kell választ adni, a többi között a klímaválságra.

Számolni kell például azzal, hogy az ország nem lesz képes 20 millió ember számára élelmiszert termelni, csupán saját lakosságát tudja majd ellátni. Az elsivatagosodás, az aszály, a természeti értékek vesztése is fenyeget.

Egyre nagyobb igény van arra, hogy a társadalmi igazságtalansághoz, a migrációhoz, a demokráciadeficithez vezető politikáknak véget kell vetni. Az LMP ezért hozzálátott egy átfogó zöld kormányprogram készítéséhez, amelyet még a nyár előtt befejez – ismertette. Schmuck Erzsébet hangsúlyosan szólt egy zöld csúcsminisztérium létrehozásának szükségességéről.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!