A kormányoldalnak kutyakötelessége tárgyalni az élelmiszeráfa csökkentését!

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint a kormánynak észre kell vennie azt a társadalmi nyomást, amely az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mögött van, és a koalíciós pártoknak kutyakötelessége napirendre venni az LMP áfatörvény-módosító javaslatát.

Csárdi Antal hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján felidézte az alapvető élelmiszerek 27 százalékos áfájának 5 százalékra csökkentéséért indított az LMP kampányt, amelynek keretében a hétvégén vidéki és fővárosi piacok tucatjaihoz vonultak ki. Hangsúlyozta: szinte kivétel nélkül minden érdeklődő támogatta kezdeményezésüket.

Pontosan érzik az emberek, hogy nem helyes, ha az alapvető élelmiszereket luxus áfakulccsal, gyakorlatilag egyharmadával drágítja meg a kormány. Nem luxus csemegékről, hanem rizsről, zöldségekről, gyümölcsökről beszélünk. A kormánynak kutya kötelessége, hogy a ma kezdődő parlamenti ülésszakban mielőbb napirendre vegye az LMP javaslatát, és lehetővé tegye, hogy kedvezményes 5 százalékos áfakulcs alá tartozzanak az alapvető élelmiszerek.

Magyarországon az egyetlen ország, ahol egy olyan perverz adórendszer van érvényben, ami a legmagasabb luxus áfa kulcs alá veszi a legszükségesebb alap élelmiszereket. Még úgy is, hogy a jelenlegi nagyon nehéz gazdasági helyzetben a legtöbb magyarnak már komoly nehézséget okoz a legszükségesebb élelmiszerek beszerzése. Teljesen abszurd, hogy míg egy éttermi fogyasztás áfája csupán 5, addig egy alma, vagy répa vásárlásakor az áfa 27 százalék. Ez ötször magasabb áfakulcs!

Az LMP és az teljes ellenzék felelőssége, hogy rákényszerítse a kormányt, hogy meghallgassa, az emberek kérését és, hogy figyelembe vegye mekkora igény, mekkora társadalmi nyomás van az áfakulcs csökkentés mögött. Hogy figyelembe vegye a jogos igényt, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben kormány megkönnyítse, és ne ellehetetlenítse a családok napi ételhez jutását.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!