A kormánypártok tönkreteszik az önkormányzati bérlakásrendszert

Az önkormányzati bérlakások piaci ár alatti kiárusítását célzó kormánypárti előterjesztés ellen emelt szót közös sajtótájékoztatóján Csárdi Antal LMP-s budapesti országgyűlési képviselő, valamint a választókerületébe tartozó három kerület ellenzéki polgármestere.

Csárdi Antal szerint egyszer s mindenkorra véget vetne az önkormányzati bérlakásrendszernek, ha az Országgyűlés elfogadná a fideszes Böröcz László előterjesztését. A helyhatóságok ugyanis képtelenek lennének visszaépíteni százezres nagyságrendű lakásállományukat. Az előterjesztés elfogadhatatlan módon próbálja kijátszani az önkormányzatok lakásvagyonát kormányközeli embereknek és befektetőknek. A javaslat a választás évében „szaloncukorba csomagolt atombomba” – jelentette ki.
V. Naszályi Márta (Párbeszéd), a fővárosi I. kerület polgármestere szerint a javaslat olyan, mintha a lakásmaffia mondta volna tollba, az önkormányzatokat ugyanis arra kötelezi, hogy „gombokért” adják el bérlakásaikat. Ez pedig több tíz milliárd forintnyi vagyonvesztést eredményezne számukra.
Pikó András, Józsefváros polgármestere 90 milliárd forintra becsülte a VIII. kerület vagyonvesztését a javaslat által. Szerinte inkább növelni kellene az önkormányzati bérlakások számát, a társadalmi béke egyik garanciája ugyanis az, ha kevesebben élnek fedél nélkül.
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere közölte: korábban a kerületében uniós pénzből felújított önkormányzati lakásokkal „fizették ki” a Fidesz-közeli embereket. Ezt az elmúlt években leállították, a javaslat célja ezért szerinte az, hogy folytatódhasson a korábbi eljárás, mindennek azonban rengeteg szegény ember látja majd a kárát.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!