A közalkalmazotti státuszt meg kell védeni


A közalkalmazotti státusz megvédését sürgette Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány a kulturális dolgozók után az akadémiai kutatókat próbálja kivenni a közalkalmazotti státusz alól az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megerősített sajtóinformációk szerint.

Ez rengeteg embert bizonytalanságban tart. A kulturális dolgozók részben augusztus 15-ével, majd október 31-ével fogják megismerni új munkafeltételeiket.

Ungár Péter a közalkalmazotti státusz lényegének nevezte, hogy az államnak dolgozók a munkáltatójukkal szemben kollektíven tudnak fellépni. Ezt lehetetleníti el a kormány azzal, hogy szépen lassan, munkakörönként lebontja a közalkalmazott státuszt.

A kérdés még azelőtt váljon társadalmi párbeszéd részévé, mielőtt kiveszik a pedagógusokat, szociális és egészségügyi dolgozókat a közalkalmazotti státusz alól.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy milyen mértékű béremelést tart megfelelőnek a közszférában dolgozók számára, Ungár Péter úgy felelt: egységesíteni kellene a szociális és egészségügyi dolgozók bértábláját. Úgy folytatta, hogy a kulturális szférában felsőfokú végzettséggel dolgozók számára kigazdálkodható lenne a legkevesebb nettó 220 ezer forintos bér.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!