Közös nyilatkozatot írt alá a zöld fordulatról Márki-Zay Péter és az LMP társelnöke

Közös nyilatkozatot írta alá Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke számos zöldpolitikai célkitűzés vállalásáról.

Az aláírással egybekötött, online is követhető budapesti sajtótájékoztatón Kanász-Nagy Máté elmondta: az LMP küldetése a zöldpolitika sikerre vitele és programjának, a Zöld Garancia program minél több elemének átemelése az ellenzéki közös kormányprogramba.

Ezen politika célja egy olyan fenntartható életmód kialakítása, amely segíti a jelenlegi életminőség megőrzését. Jelenleg ugyanis feléljük a jövőt – hangsúlyozta.

A célok között szerepel, hogy Magyarország fenntartható pályára álljon, ezért komplex szemléletben kezelik majd a környezetet, a gazdaságot és a társadalmat – mondta. Vállalják az Európai Unió szigorú klímatörekvéseinek a megvalósítását, de azt is, hogy Magyarországon fokozzák a megújuló energiaforrások használatát.

Megvédik a zöldterületeket és a vizeket, az ország ivóvízkincsét, valamint javítják a levegő minőségét – hangsúlyozta. Újraépítik a környezet- és természetvédelmi intézményrendszert és önálló tárcát állítanak fel a zöld ügyek képviselete érdekében. „Mert hiszünk abban, hogy a jövő zöld lesz, vagy nem lesz jövő” – fogalmazott.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester ezt azzal egészítette ki: minden ember érdeke, hogy vigyázzunk a környezetre. Az ellenzéki pártokra utalva mondta azt: mindannyian osztozunk egy zöld minimumban, ami mindannyiunk közös felelőssége. Az LMP és a Párbeszéd hangsúlyosan képviseli a zöld ügyeket, de a többi pártnak és a függetleneknek is fontos, hogy Magyarország fenntartható és egészséges hely legyen.

A dokumentumban olyan célokat erősítenek meg, amelyekben a szervezetek teljes egészében egyetértenek, vagyis az a zöld minimumot tartalmazza. – ismertette.

A „valódi rezsicsökkentés” miatt is fontos ezen célok megvalósítása – hangsúlyozta, hozzátéve: Hódmezővásárhelyen a legrászorultabbakat saját energia termelésével segítik, például hőszivattyús villanybojlerekkel vagy napelemekkel. A legzöldebb energia azonban az, amit meg se kell termelni – fogalmazott, és elmondta: az általa vezetett városban a szegregátumban épületszigetelési és nyílászárócsere program is indult.

MTI/LMP sajtó

A közös nyilatkozat:

Közös nyilatkozat

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!