A kukába valók a hulladéktörvény módosításának egyes részei

Az LMP azt javasolja a kormánynak, hogy szedje szét a hulladékgazdálkodási törvények módosítására benyújtott salátát törvényt. Az előterjesztés jó elemeit újra nyújtsa be az Országgyűlés elé, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó monopolisztikus törekvéseket pedig dobja a kukába – mondta keddi online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet.

Haveri kukamonopólium létrehozására készül a kormányzat, amit majd jó eséllyel pénzszivattyúnak fog használni.

A kabinet a saját korábbi hibáiból sem tanult, hiszen mestertervük előbb állami közfeladattá teszi a hulladékgazdálkodás minden lényeges elemét, majd az egészet koncesszióba adja.

A koncesszió elnyerője jól jár majd, ellentétben a legfeljebb alvállalkozóként tovább élő jelenlegi szolgáltatókkal és az önkormányzatokkal, amelyek a közszolgáltatások keresztül zsarolhatóvá válnak.

A beterjesztett javaslatnak előremutató elemei is vannak, különösen azok, amelyek az uniós kötelezettségvállalásból erednek. Ilyen a szelektív hulladékgyűjtés arányának növelése, vagy az italcsomagolások kötelező visszaváltása. Utóbbit ugyanakkor nem elegendő, mert az újrahasznosítást is kötelezővé kell tenni.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!