A kultúra nem eladó!

Az LMP szerint kulturális identitásunk ápolása, a nemzet szellemi és lelki gyarapodása nem lehet piaci alapú. A kormány felelőtlen magatartása miatt, a kormánykoalíció képviselőinek társfelelősségével több tízezer embert hoztak ismételten lehetetlen és bizonytalan helyzetbe. A kibontakozó szociális válság bizony most őket is magával ránthatja, mondta Kendernay János Magyarország Zöld Pártjának a társelnöke szombaton.

A kulturális intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak jogviszonyának átalakulásáról szóló törvény számos pótolhatatlan munkát végző szakembert érint, akik eddig sem voltak anyagilag megbecsülve és ezután még bizonytalanabb helyzetbe kerülnek.

A közalkalmazotti státusz védettséget jelent a munkaerőpiac logikájával szemben és a kulturális örökség megőrzésén dolgozó honfitársainkat kiemelte a piaci működés alól. Mivel kulturális örökségünk nem őrizhető meg a piaci logika alapján, szellemi örökségünk védelmén dolgozók tevékenysége sem mérhető piaci hatékonyság szerint.

Az LMP követeli, hogy a kormány orvosolja ezt a helyzetet, és adjon arra garanciát, hogy nem folytatja a közalkalmazotti státusz alá tartozó további szakmák és munkakörök kiszervezését, leépítését.

Mi zöldek egy olyan zöld fordulatot tartunk célravezetőnek és indokoltnak, ahol az ember áll a válságkezelés középpontjában. Olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol az emberi élet értékesebb, mint profit. Karácsony Gergely fővárosi intézkedését példaértékűnek tartjuk és szeretnénk az önkormányzatokat arra bátorítani, hogy hasonlóan gondoskodjanak arról, hogy visszaállíthatóak legyenek a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogai, mondta Kendernay.

Az LMP 2022-ben történő kormányra kerülése esetén kiemelt fontosságú kérdésként fogja kezelni a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszának helyreállítását.

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!