A lakóházak szigetelésével csökkenthető a károsanyag-kibocsátás

Az épületek szigetelése jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátása az 1990-esnél 65 százalékkal legyen alacsonyabb – mondta pénteki, online is követhető sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté.

Évente 300 milliárd forintot kell épületek szigetelésére fordítani, ezzel azonban négy legyet ütnénk egy csapásra.

Csökkenne az ország energiafelhasználása, hiszen a lakóházak a teljes energiafelhasználás 40 százalékát viszik el. A kisebb energiafelhasználás kevesebb károsanyag-kibocsátást eredményezne, így könnyebb lenne a szigorúbb klímacélok elérése.

Mivel a gázt többségében Oroszországtól vásárolja az ország, így az orosz befolyás is mérséklődne, a szigetelési program pedig több tízezer válságálló munkahelyet is eredményezne.

Az LMP a héten népszavazást kezdeményezett a minél nagyobb klímacélok megvalósítása érdekében. Ugyanis Magyarország nemhogy nem klímabajnok az unióban, hanem kiesők vagyunk a klímabajnokságból.

Ezen felül petíciót is indítottunk, hogy nyomást gyakoroljunk a hatalomra, hogy végre érdemben cselekedjen a klímaváltozás ellen, amit ide kattintva lehet aláírni.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!