Lantos Csaba állíttassa le az újabb iváncsai akkumulátoripari-beruházást!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a környezetvédelemért felelős minisztert, hogy lépjen végre közbe, és akadályozza meg a legújabb, környezethasználati- és katasztrófavédelmi engedéllyel nem rendelkező akkumulátor iparági beruházást Iváncsán. Egyben állíttasson le minden olyan tevékenységet az ipari parkban, melynek során az SK Innovation megsérti a magyar törvényeket, és veszélyezteti a lakosok egészségét.

Sajtóhírekből értesülhettünk róla, hogy újabb akkumulátoripari beruházás érkezik az iváncsai ipari parkba, ahol a tervek szerint évente 124 ezer akkucella és -modul biztonsági tesztelését, majd megsemmisítését fogják végezni. A gyár építését a magyar hatóságok nem kötötték környezethasználati és katasztrófavédelmi engedélyhez, és nem vizsgálták az összeadódó környezeti hatásokat sem az ipari park egészére vonatkozóan. Mindez azután történt, hogy az Iváncsán élők hónapok óta jelzik, hogy már a lakóövezettől 6-700 méterre épült akkumulátorgyár zaja önmagában is elviselhetetlen. A település polgármestere személyesen fordult korábban a környezetvédelmi hatóságokhoz a tarthatatlan állapotok megszüntetése érdekében. Erre a probléma kezelése helyett egy újabb zajos veszélyes üzemet kapnak a nyakukba az iváncsaiak.

Felszólítjuk Lantos Csabát, hogy környezetvédelemért felelős miniszterként vizsgálja ki az ügyet, nevezze meg az új beruházás engedélyezéséért felelős vezetőket, és állíttassa le a beruházás engedélyezési eljárását. Tegyen konkrét ígéreteket arra vonatkozóan is, hogy amíg az SK Innovation nem teszi meg a szükséges lépéseket az elviselhetetlen zajszennyezés megszüntetése érdekében, addig az akkumulátorgyár jelenlegi tesztüzemi tevékenységét is korlátozzák, szükség esetén leállítják.

LMP Sajtó