Le kell állítani az akkumulátorgyárak telepítését!

Az LMP továbbra is követeli az akkumulátorgyárak magyarországi telepítésének leállítását, illetve azok eltávolítását, az ellenzéki párt szerint csak szennyezés érkezik ezekből az üzemekből, súlyosan veszélyeztetve a helyben élőket.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatóján a gödi akkumulátorgyárat hozta példaként, ahol szavai szerint az eddigi feltételezéseiknél is sokkal nagyobb a baj.

Kitért arra, hogy az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben megjelent adatok alapján a gödi Samsung gyárból a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyisége 2018-hoz képest a hétszeresére nőtt, a vetélést és magzati rendellenességet okozó NMP vegyületből pedig 2019-22 között 88 tonna került a levegőbe. Hivatkozott egy 2021-es vizsgálatra is, amelyik szerint a munkahelyi levegőben mért nikkel és kobalt határértéke a megengedettnek tízszerese, húszszorosa volt.

Az akkumulátorgyárak és az akkumulátoripar működése a súlyos környezetszennyezés mellett azt eredményezi, hogy a dolgozók és a helyben élők elveszítik az egészséges környezethez fűződő jogukat – mondta Csárdi Antal.

Szóvá tette, hogy a kormány rendre lesöpörte jelzéseiket, és mindent elkövetett azért, hogy az érintett cégek profitja a maximális legyen, az egészséges környezet kárára.

Követelik a kormánytól, hogy az akkugyarmatosítást egyszer és mindenkorra állítsák le – jelentette ki az ellenzéki politikus, aki kitért arra is, hogy ezek a gyárak kiemelt beruházásként jöttek létre, így a kapcsolódó információkhoz csak peres úton lehetett hozzájutni. Megerősítette, elvárják azt is, hogy a kiemelt beruházásokról szóló törvényt vonja vissza a kormány.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!