Lépjen fel a kormány az újabb ökológiai katasztrófa megfékezése érdekében!

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy azonnal tájékoztassa a lakosságot, milyen lépéseket tett eddig a Sajón tapasztalható szennyezés feltárása és felszámolása érdekében az érintett magyar és a szlovák hatóságokkal együttműködésben.

Az alsósajói vasércbánya altározójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba hetek óta az egykori Siderit üzem telephelyénél Szlovákiában. A szennyezés hamarosan eléri a magyar szakaszt is. A magyar lakosság erről csak rövid sajtóhírekből, illetve a közösségi médiából értesül, és összesen annyi nyilvános információ látott napvilágot, hogy a Miskolci Vízügyi Igazgatóság méréseket végez a magyar és a szlovák szakaszon is. Elfogadhatatlan, hogy a kormány hallgat, nem tesz lépéseket – legalábbis erről sem a lakosságot, sem a parlamenti frakciókat nem tájékoztatta -, hogy felmérje, milyen súlyos ökológiai veszély fenyegeti hazánkat.

Az LMP Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy adjon részletes tájékoztatást arról, milyen információk vannak a birtokában a szennyezésről, mi várható a folyó magyarországi szakaszán, és milyen lépéseket tettek eddig a szlovák partnereinkkel együttműködve a szennyezés forrásának felszámolása érdekében.

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!