LMP: 100%-os táppénz járjon a tanároknak és gyermekeiket ápoló szülőknek is!

Az LMP harmadszor is benyújtotta határozati javaslatát, hogy az oktatási dolgozókat illesse meg a 100%-os táppénz és a rendszeres tesztelés, a szülőket pedig a 100%-os gyermekápolási táppénz!

A felelős minisztériumi dolgozók úgy látszik, jó ideje helyettesítés nélküli betegszabadságon vannak, pedig a köznevelésbeli járványkezelés gyermekbetegségei valós odafigyelést igényelnének. A kormány továbbra is tagadja, hogy az intézmények fertőzési gócpontok lennének, ezért semmilyen érdemi járványügyi intézkedést nem hoz rájuk vonatkozóan. Ha beismernék ezek létjogosultságát, elismernék azt is, hogy hatástalanok a gazdaságvédelmi intézkedések, és csak elszórjuk az EU-s milliárdokat.

Kásler Miklósnak egyest adunk hozzáértésből és emberségből, hiszen már lassan fél éve megígérte, hogy mindenki megkapja a 100% táppénzt, aki a munkahelyén kapta el a fertőzést, de érdemben semmit sem tett ezért. A Pedagógusok Szakszervezetének országos felmérése szerint a dolgozók csupán 19%-a kapta meg az ígért összeget a koronavírus-járvány hazai megjelenése óta.

Az LMP azt is el akarja érni, hogy valóban minden család egyformán számítson, egyformán fontos legyen. Szerintünk ezért kulcsfontosságú, hogy a gyermekükkel fertőzés miatt otthon maradni kényszerülő szülők a táppénz teljes mértékével megegyező gyermekápolási táppénzt kapjanak, ha karanténköteles, vagy igazoltan fertőzött gyermekkel vannak otthon. A jelenlegi szabályok mellett sajnos a munkavállalók könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy sem bérre, sem egyéb ellátásra nem lesznek jogosultak, a járvány miatt pedig különösen nehéz helyzetben vannak azok a csoportok, amelyekre eddig is nagy gondoskodási teher hárult a családon belül.

A benyújott határozati javaslat itt olvasható.

Hohn Krisztina és Ungár Péter
országgyűlési képviselők

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!