LMP: a bérek inflációkövető emelésére van szükség a közszférában

A bérek inflációkövető emelését sürgette a közszférában az LMP társelnöke szerdán.

Kanász-Nagy Máté budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, lehet emelni Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánytagok fizetését, de ez a minőségi közszolgálatások biztosításához nem elég.

A pedagógusoknak, a szociális dolgozóknak, ápolóknak, idősgondozóknak szintén emelni kell a fizetését – hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés a nap folyamán tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amelyben Orbán Viktor „gondoskodik” a kormánytagok fizetésemeléséről úgy, hogy díjazásukat a jövőben a miniszterelnök határozza meg.

Az ellenzéki politikus elmondta, a kormányfő fizetése az elmúlt 12 évben 233 százalékkal, míg az államtitkári fizetés 75,5 százalékkal emelkedett.

Hozzátette: az állami vezetőket egy normális országban meg kell fizetni, nem ezzel van a probléma, hanem azzal, hogy ismét kihagyják a béremelésből a közalkalmazottakat.

Szerinte ma Magyarországon messze az állam a legrosszabb munkáltató, mivel a közszférában dolgozók többsége jóval az átlagbér alatt keres.

Kérdésre válaszolva Kanász-Nagy Máté a pedagógusok bére estében azt javasolta, egy egyszeri inflációkövető emelésen túl a fizetéseiket kössék a minimálbérhez. Hozzátette: ha 2030-ra a pedagógusbérek terén is utol akarja érni Magyarország Ausztriát, akkor évente 100 ezer forinttal kellene emelni a tanárok fizetését.

A kedden benyújtott 2023-as költségvetési törvényjavaslatot az LMP politikusa érzéketlennek értékelte, mondván, az nem emeli a közszférában a béreket és a zöld átállás szempontjainak sem tesz eleget. A különadókat szelektívnek nevezte, mert a kormányzati kapcsolattal rendelkező körökre nem vonatkozik – tette hozzá.

Kapott kérdést arról, mit szól ahhoz, hogy a független Hadházy Ákos pénzgyűjtésbe kezdett, mivel nem tette le az esküt, és így nem kapja meg képviselői juttatásait. Az LMP társelnöke azt mondta, Hadházy Ákosnak meg lett volna a lehetősége, hogy letegye a képviselői esküt. Miért csinált cirkuszt az alakuló ülésből? – vetette fel Kanász-Nagy Máté, aki ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy jelenleg 100 ezer zuglói van képviselet nélkül az Országgyűlésben.

Az áprilisi országgyűlési választásról kérdésre azt mondta, a választók döntését minden esetben el kell fogadni és le kell vonni a megfelelő következtetéseket.

Az európai parlamenti választásra vonatkozó kérdésre azt mondta, nem szeretne azzal foglalkozni, ki hogy indul a választáson, ennél fontosabb, milyen programot szeretne megvalósítani. Az LMP szerint az EU tévúton jár, amikor az orosz szénhidrogénfüggést például amerikaira akarja cserélni – közölte.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!