LMP: a klímabérlet a megoldás az üzemanyaghiányra

Az LMP szerint benzinársapka helyett a klímabérlet a megoldás az energiaárak emelkedésére és az üzemanyaghiányra. Erről Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus kijelentette: a kialakult benzinhiány egyértelműen jelzi, hogy a kormány nem jó választ adott az energiaárak emelkedésére.
Az elmúlt időszakban a kormány óriási összegeket fordított az autózás támogatására, ennek következményeként az első háromnegyed évben közel 40 százalékkal nőtt a benzinfogyasztás az elmúlt évi fogyasztáshoz képest – mondta az ellenzéki képviselő.
Hozzátette: a benzinársapka és az autózás támogatása nemcsak a költségvetésre rótt nagy terhet, hanem a levegőszennyezettséget is jelentősen megnövelte. Magyarországon az elmúlt években a levegőszennyezettség egy kisvárosnyi, mintegy 15 ezer ember idő előtti halálához járult hozzá – jegyezte meg Schmuck Erzsébet.
Közölte, az LMP folyamatosan azt javasolta, hogy az autózás helyett a tömegközlekedés fejlesztését támogassa a kormány. A párt „válságálló megoldási javaslata”, hogy vezessenek be 5 ezer forintos, minden közösségi közlekedési eszközön érvényes klímabérletet. A klímabérlet Ausztriában és Németországban is bebizonyította már, hogy működik, az emberek használják és leteszik miatta az autót – érvelt a politikus, hozzáfűzve: az LMP arra kéri a kormányt, fontolja meg és vezesse be a klímabérletet.

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!