LMP: a kormány által üzemeltetett hulladékgazdálkodási rendszer megbukott

A kormány által üzemeltetett hulladékgazdálkodási rendszer megbukott – mondta szerdai online sajtótájékoztatóján Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési frakciójának tagja, aki határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé a hulladéklerakók megfelelő kezelése érdekében.

A politikus szerint kérdéseket vet fel a hatóságok ellenőrzési szándéka: vajon megfelelően ellenőrzik, mit tesznek a hulladéklerakók a csurgalékvízzel? Ellenőrzik, hogy valóban hasznosul-e energetikai szempontból a szemét által kitermelt depóniagáz? Vagy azt, hogy hogyan hasznosul a kommunális szemét 40-50 százalékát kitevő biohulladék, vagyis az élelmiszermaradékok?

Szerinte ezek nem minden esetben valósulnak meg, a hatóságok pedig gyakran nem tudnak mint kezdeni a panaszokkal.

Kerepesen és Kistarcsán a civilek már öt éve küzdenek a szagok ellen – ismertette. Számos bejelentést tettek, rengeteg hatóságnál jártak, de gyakran elutasítást kaptak.

A változtatáshoz szerinte kormányzati szándék is kell. Ezért nyújtott be határozati javaslatot a hatóságok ellenőrzési gyakorlatának hatékonyabbá tétele érdekében. Előírnák számukra a hulladéklerakók feltérképezését és annak áttekintését, hogy azok megfelelően működnek-e. Szerinte a szagméréseket is rendszeresen, ütemezetten kellene végezni.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!