LMP: a kormány beismerte, hogy nem fenntartható az energiapolitikája

Az LMP társelnöke szerint a kormány beismerte, hogy változtatni kell az energiapolitikáján, mert az nem fenntartható, azzal ugyanis kiszolgáltatta az országot Oroszországnak.

Az ellenzéki párt szerint az új energiapolitikát széleskörű társadalmi konszenzusnak kell öveznie, hiszen az elkövetkezendő években mindenki terhet fog cipelni azzal kapcsolatban – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet.
Emlékeztetett Varga Mihály pénzügyminiszter szavaira, aki szerint hosszú távon nem fenntartható, hogy 5000 milliárd forintért importálja a gázt az ország, de a miniszter elmondta azt is, hogy az energiahatékonysági programok kevesek voltak. Palkovics László technológiai és ipari miniszter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy vége az olcsó orosz gáz és olaj korszakának.
Schmuck Erzsébet szólt arról is, hogy a paksi I-es blokkot még mindig nem lehet újraindítani, ami akár 500 megawattnyi termeléskiesést is okozhat. Kijelentette: ez is azt mutatja, hogy az atomenergia nem biztonságos.
Az LMP-s politikus az új energiastratégia megalkotásán túl gyors cselekvést is vár a kormánytól, mert mint mondta, bizonyos változtatások azonnal megtehetők. Szerinte meg kell szüntetni a szélenergiatermelés tiltását ahogy napenergia-termelésre kivetett extraadót is, és évi 300 milliárd forintot kell biztosítani a lakóházak szigetelésére és fűtéskorszerűsítésre.
Kijelentette: ha a kormánynak kétségei vannak, hogy a lakosság hogyan fogadná ezeket a javaslatokat, tegye be a kérdéseket a nemzeti konzultációba.