LMP: a kormány fogjon neki a klímatörvény felülvizsgálatának!

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel „önmaga fényezésével”, mert Magyarország nem „klímabajnok”, és fogjon neki a klímatörvény felülvizsgálatának.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke pénteki, online is követhető sajtótájékoztatóján értékelte a jelenleg is zajló dubaji klímacsúcsot, és kiemelte, a helyzet az elmúlt egy évben tovább romlott: idén ismét rekordmagas lesz a CO2-kibocsátás, és a tovább gyorsuló éghajlatváltozás természeti katasztrófákat okozhat a világ minden táján.
A képviselő a kitűzött klímacélok elmaradásáért a rövidtávú gazdasági érdekeket és a multik kiszolgálását tette felelőssé. Olyan politikák, mechanizmusok működnek a világban, amelyek elsőbbséget biztosítanak a tőkének és a profitnak a környezetvédelmi, éghajlatvédelmi követelmények rovására. A rövidtávú gazdasági érdekek és a multik kiszolgálása pedig egyre növekvő energiaigénnyel jár – fejtette ki.
Schmuck Erzsébet szerint az Orbán-kormány is ezt az utat követi, a klímavédelmi küzdelemben eddig mindig a multik oldalára állt az emberrel szemben.
„Nem szégyelli magát a kormány, hogy külföldön folyamatosan fényezze magát, és klímabajnoknak nevezze Magyarországot” – fogalmazott, példaként hozva Novák Katalin felszólalását a dubaji klímacsúcson. Szerinte a köztársasági elnök ugyanis éppen az ellenkezőjét állította annak, mint ami a helyzet itthon.
Az LMP társelnöke szerint eközben van „egy kiherélt klímatörvény”, semmire sem jó célkitűzésekkel. Nincs klímaügyi minisztérium, amely felelne a klímacélok teljesítéséért, a kormány ezen feladatokra nem szán forrásokat, és a megújuló energiára való áttérést ott hátráltatja, ahol csak tudja – mondta Schmuck Erzsébet.
Hozzátette: a kabinet még mindig csak „lelkiismereti” szinten támogatja a szélenergiát, a napenergiát adóztatja és a geotermikus energia hasznosítása messze a lehetőségek mögött „kullog”; az energiatakarékosság, a lakóházak szigetelése sincs napirenden, az éghajlatváltozás feladatai pedig egyáltalán nem jelennek meg az ágazati programokban.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!