LMP: a kormány hibás energiapolitikát folytat

Az LMP szerint a kormány hibás energiapolitikát folytat, az elmúlt 12 évben majdhogynem „üldözte” a megújuló energiát.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: miközben a világban mindenhol központi kérdéssé vált a megújulóenergia-termelés és az energiatakarékosság, Magyarországon csak néhány évvel ezelőtt kapott zöld utat a napenergia, a szélenergiát még mindig tiltja a kormány, a geotermikus energiával pedig egyáltalán nem foglalkozott.
Megemlítette azt is, hogy a magyar ipar egy egységnyi GDP-re jutó energiahasználata majdnem a duplája az osztráknak. Emellett nagy lehetőségek vannak a házak szigetelésében és a közösségi közlekedésben is.
Hozzátette: az év első háromnegyedében Magyarországon 41 százalékkal nőtt a benzinfogyasztás, mert az Orbán-kormány láthatóan az autózást támogatja a közösségi közlekedés helyett. Pedig a közösségi közlekedés fejlesztése a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és energiamegtakarítást eredményezne. Ezért az LMP továbbra is sürgeti az ötezer forintos klímabérlet bevezetését – mondta az ellenzéki politikus.
Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, csak a zöld fordulat eredményezhet energiafüggetlenséget, és azt kérte, minél többen töltsék ki a párt – nemzeti konzultációval párhuzamosan indított – zöld konzultációs kérdőívét.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!