A kormány szisztematikusan elhallgat minden lényeges információt az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban, és nyíltan fenyegeti azokat, akik a valóságról beszélnek – jelentette ki hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Keresztes László Lóránt arra a hírre hívta fel a figyelmet, miszerint a belügyi tárca kirúgja azt a vízügyi vezetőt, aki felhívta a figyelmet a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár vízfelhasználásával kapcsolatos veszélyekre.
Tanulmányok kerülnek elő, majd tűnnek el és módosulnak a gyárak vízigényéről, fontos szakvéleményeket titkosítanak a kérdésben – fogalmazott a politikus, kifogásolva: nem tudható, mennyi lenne például a debreceni üzem víz- és energiaszükséglete.
Az LMP ezért is tartja megalapozatlannak a debreceni gyár engedélyét, és próbálja megtámadni azt – tette hozzá.
Keresztes László Lóránt szerint pusztán propaganda volt az az állítás is, hogy az üzemek úgynevezett szürkevizet, vagyis nem ivóvizet használnának fel. A politikus adatigénylésére kapott válaszból ugyanis az derül ki, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter tárcája még semmilyen tervet nem készített – mondta.
A politikus szólt a Magyarországon működő akkumulátorártalmatlanító üzemekről is. Elmondta: Bátonyterenyén tavaly nyáron többen megsérültek egy robbanásban, sajtóhírek szerint pedig nemrég a cég szigetszentmiklósi telephelyén is baleset történt, ám arról sem hoznak nyilvánosságra semmilyen információt.
Kijelentette: ha a hatóságok által is tudott technológiai problémák okozták ezeket, az eseteknek büntetőjogi következményekkel kell járniuk.

MTI/LMP