LMP: a kormány mondja fel az azeri áramszállításról szóló szerződést

Az LMP azt követeli, hogy a kormány mondja fel az azeri áramszállításról szóló többoldalú szerződést.

Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere pénteki, online is követhető sajtótájékoztatóján felidézte, hogy 2022 decemberében írta alá Orbán Viktor miniszterelnök a georgiai és román kormányfővel és az azeri elnökkel a megállapodást az érintett országokat érintő, tenger alatti áramvezetékről. Eszerint azeri szélerőmű-beruházásoknak köszönhetően érkezne zöld villamosenergia Magyarországra a vezetéken keresztül.

Az ellenzéki politikus érthetetlennek nevezte, hogy a kormány miért erőlteti az azeri szélenergiát, miközben Magyarország területén akadályozzák a szélerőművek telepítését.

Megjegyezte: jelen pillanatban az Azerbajdzsánban megtermelt energia alig öt százaléka származik megújuló forrásokból, és nincs garancia arra, hogy valóban zöld energia érkezik a vezetéken keresztül, hiszen egy földgázban gazdag országról van szó.

Tetlák Örs kitért arra is, a projekt jelenleg tervezési szakaszban van. Véleménye szerint ugyanakkor fennáll a veszély – az unió által bejelentett 2,3 milliárd eurós uniós támogatási összeget alapul véve -, hogy Magyarországra a kivitelezési költségből több száz milliárd forint jutna. Ezt a pénzt sokkal értelmesebben és hatékonyabban is el lehetne költeni – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy a vezeték megépítése jelentős ökológiai hatással járna, ilyen nagy távolságon a hálózati veszteség kikerülhetetlen és rendkívül nagy.

Az LMP-s politikus a koncepciót eleve elhibázottnak és megalománnak minősítette és felszólította a kormányt, hogy ne költsön lázálmokra százmilliárdokat, inkább a magyarországi szélerőmű-telepítéseket akadályozó szabályokat oldják fel. Érthetetlen, hogy miért kell újabb külföldi országtól függővé tenni Magyarország energiaellátását, és miért nem itthon termelik meg megújuló módon ezt az energiát – hangoztatta Tetlák Örs.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!