LMP: a kormány nyújtson érdemi segítséget az aszálykárt szenvedett gazdáknak!

Az LMP nagyon kevésnek tartja azt a segítséget, amelyet a kormány az aszálykárt szenvedett gazdáknak ígért. Az ellenzéki párt szerint jelentősen növelni kell a kárenyhítési alap forrásait, de azonnal hozzá kell fogni az öntözést elősegítő vízgazdálkodási beruházásokhoz is.

Schmuck Erzsébet társelnök szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján ezermilliárdos mezőgazdasági aszálykárról számolt be. Kelet- és Közép-Magyarország búzatermésének negyede veszett oda, de a kukorica még inkább megsínylette a szélsőséges időjárást – mondta, sérelmezve, hogy a kárenyhítési alap ugyanakkor csupán ennek 1-2 százalékát fedezi, mintegy 10-12 milliárd forintot.
Hogy ezt milyen forrásból lehetne kiegészíteni, arra azt mondta: „nem mi találtuk ki az extraporofitadót”. Úgy folytatta: jó néhány hazai cég importál Ukrajnából búzát, napraforgót vagy szóját, amit jelentős haszonnal értékesítenek, szerinte ők hozzájárulhatnának más gazdák kárenyhítéséhez.
Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP kiskunfélegyházi önkormányzati képviselője azért is bírálta az agrárkárenyhítési rendszert, mert az nem nyújt azonnali segítséget, a gazdák csak télen vagy márciusban kapják meg a támogatást.
Beszámolt arról is, hogy a mezőgazdasági területeknek csupán 2 százaléka öntözött, ezért minél előbb hozzá kell látni a szükséges vízgazdálkodási beruházásokhoz.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!