LMP: a kormány utasítsa el az uniós energetikai taxonómiarendelet-tervezetet!

Az LMP arra szólította fel a magyar kormányt és az EP-képviselőket, hogy utasítsák el az Európai Bizottság energetikai taxonómiarendeletéről szóló tervezetet.

Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján magyarázatként elmondta, hogy az elképzelés szerint fenntarthatónak minősülnének azok a 2030 előtti földgázberuházások, amelyek szén-dioxid-kibocsátása egy meghatározott szint alatt marad. Ugyancsak fenntarthatónak számítanának azok az atomprojektek, amelyek 2045 előtt megkapják a létesítési engedélyt és nem okoznak jelentős környezeti károsodást – tette hozzá.
A képviselő kijelentette: ez a rendelet ellehetetlenítené az EU klímacéljának teljesítését és a megújuló energiaforrásokra történő átállást. A földgáz és az atomenergia nem fenntartható technológia, a bátorításuk helyett a kivezetésükön kellene dolgozni. Tanulmányok és külföldi példák sora bizonyítja, hogy a villamosenergia-ellátást atomenergia nélkül is biztonságosan meg lehet oldani, a 2030-as évekre pedig a földgázt is helyettesíteni lehet megújuló forrásokkal – érvelt.
A rendelettervezett az európai atomlobbi „nyomásának, nyomulásának eredménye, amiben sajnos a magyar kormány is nagy erőkkel vett részt” – állította Schmuck Erzsébet. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök „zöldre akarja festeni” a földgáz használatát és az atomenergiát.

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!