LMP: a kormány védje meg a magyar munkavállalókat Nyugat-Európában!

Az LMP azt követeli a magyar kormánytól, hogy támogassa az Európai Unióban a munkaerőközvetítés, valamint az átmeneti munkaszerződések szigorúbb szabályozását, ezzel lépjen fel a nyugat-európai munkaadókkal szemben, a magyar munkavállalók érdekében.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta: a valóságban nem teljesül a munkaerő szabad áramlásának uniós alapelve. Annak ugyanis része, hogy a munkavállalókat azonos feltételek között, azonos béren kell foglalkoztatni, függetlenül attól, mely tagállamból származnak.

A politikus utalt olyan németországi esetekre és bírósági döntésekre, amelyek például az idősgondozásban, az agráriumban vagy a húsiparban tárták fel az eltérő foglalkoztatási feltételeket.

A vitás esetek után két megoldás körvonalazódott – mutatott rá -, a munkaerőkölcsönzésnek, valamint az átmeneti munkaszerződéseknek a szigorúbb szabályozása. Ha ezeket nem uniós szinten kezelik, akkor a nyugat-európai munkaadók ki fogják játszani a szabályokat, és az ottani minimálbér alatt fizetik meg a kelet-európai munkavállalókat – hangsúlyozta Ungár Péter.

„Ez egy igazi nemzeti szabadságharcos ügy” – fogalmazott, és a kormány mellett az összes magyar európai parlamenti képviselőt is arra kérte: szólaljanak fel a magyar munkavállalók érdekében, a nyugat-európai munkaadókkal szemben.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!