LMP: a leginkább rászorulókat az út szélén hagyta a kormány

Az LMP társelnöke szerint a kormány „a rezsicsökkentés csökkentését” tartalmazó rendeletével a leginkább rászorulókat az út szélén hagyta. Az LMP ezért arra kéri a kabinetet, hogy alakítsa át az energiaár-rendszert, és építsen bele rászorultsági szempontokat.

Kanász-Nagy Máté csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: bebizonyosodott, hogy ma Magyarországon nincs szociálpolitika.

Vannak ugyanis olyan rászoruló családok, akik nem tudtak energetikai korszerűsítést végezni a házaikon, mégsem védi meg őket a kormány a rezsiárak felrobbanásától – mondta. Eközben egy „perverz újraelosztás” keretében támogatást kapnak olyan társadalmi csoportok, amelyek nem szorulnának rá arra, hiszen költségeik nem szabadulnak el, mert korszerű, kevés energiát fogyasztó lakásban élnek – mutatott rá.

Kanász-Nagy Máté azt mondta: védelem illetné többek között a fogyatékkal élőket és a velük egy háztartásban lakókat, ők ugyanis élethelyzetük miatt léphetik át az átlagfogyasztás szintjét.

Félő az is, hogy az intézkedés sokakat arra motivál, hogy szénnel vagy fával oldják meg a téli fűtésüket, vagyis lényegesen szennyezőbb módon, mint eddig – sorolta.

A politikus a kormányzat figyelmébe ajánlotta az LMP ötpontos, energia- és klímavédelmi javaslatcsomagját. Ez tartalmazza a megújuló energiák felesleges tiltásának feloldását, a szociális alapú épületszigetelési programot, a megújuló energiák telepítésének és lakossági felhasználásának támogatását, a klímabérlet bevezetését és a Paks II. szerződés felmondását, és az így nyert források megújuló energiatermelési kapacitásnövelésre fordítását.

MTI/LMP Sajtó