LMP: a magyarországi uránbányászatnak még a gondolatát is el kell vetni

Az LMP szerint még a gondolatát is el kell vetni annak, hogy Magyarországon újrainduljon az uránbányászat.

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke szerdán, online is követhető sajtótájékoztatón azt mondta, Palkovics László technológiai és ipari miniszter bizottsági meghallgatásán felvetette az uránbányászat lehetőségének újragondolását.

Keresztes László Lóránt szerint az uránbányászat nem jelentene előrelépést az energiafüggetlenség felé, ráadásul súlyos környezeti, gazdasági és biztonságpolitikai veszélyekkel járna. Hozzátette: több mint ezer baranyai ingatlan szenvedne komoly értékcsökkenést, ha a bányászatot újrakezdenék.

Kóbor József, az ellenzéki párt pécsi önkormányzati képviselője arra mutatott rá, hogy egy esetleges új kitermelés csak néhány száz embernek, de nem a pécsieknek adna munkát. Ráadásul az önkormányzat korábban határozatot is hozott arról, hogy nem számol az uránbánya-fejlesztéssel.

Mindkét politikus azt szorgalmazta, hogy ehelyett inkább a megújuló energiák termelését, például a szélenergia hasznosítását tegye lehetővé a kormányzat.

Keresztes László Lóránt emellett azt is indítványozta, hogy a kormány adja vissza a vidéki városok tömegközlekedésének korábbi támogatását, és fordítson forrást a víziközmű-infrastruktúra fejlesztésére.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!