LMP: a nagyvállalatoknak is megfelelő részt kell vállalniuk közteherviselésből!

Az LMP igazságos közteherviselést sürget, az ellenzéki párt ennek érdekében társaságiadó-javaslatot dolgozott ki és petíciót fogalmazott meg.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese hétfői online is követhető sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ma Magyarországon az a „szégyenteljes” állapot uralkodik, hogy a nagy hazai és nemzetközi cégek egyáltalán nem veszik ki részüket a közteherviselésből.
A cégek adófizetési gyakorlata „minimális”, és a költségvetés számai azt mutatják, hogy az állampolgárok által fizetett fogyasztási és jövedelemadóból 12-13 ezer milliárdot, míg társasági nyereségadóból közel 700 milliárdot irányzott elő a kormány – mondta.
Válságos időben ezek a források rendkívüli módon hiányoznak a büdzséből – mutatott rá.
Az LMP ezt a helyzetet orvoslandó társaságiadó-javaslatot dolgozott ki: 500 millió forintos nyereségig 9 százalékos adót vetnének ki, efölött 25 százalékos hozzájárulást várnának el a cégektől.
Ily módon több száz milliárd forintos pluszbevételhez jutna a kormány, és a válság költségeit nem csupán az állampolgároknak kellene megfizetni, mint most, amikor magánszemélyként minden állampolgár nagyobb arányú adóterhet fizet, mint bármelyik Magyarországon működő cég – tette hozzá.
Ez így nem mehet tovább – jelentette ki az LMP-s politikus, aki szerint a plusz bevételt épületszigetelési programra lehetne fordítani, és be lehetne vezetni – korábbi javaslatuknak megfelelően – az ötezer forintos klímabérletet is, amely minden magyarországi közösségi közlekedési eszközön érvényes lenne.
Ez valós alternatívát nyújtana az autós közlekedéssel szemben, az ársapka ugyanis nem tart örökké – jegyezte meg Csárdi Antal.
A politikus azt kérte, aki egyetért a közös teherviselésről szóló javaslatukkal, írja alá petíciójukat, mert csak úgy lehet rákényszeríteni a kormányt, ha azt látja, tömegek állnak a kezdeményezés mögött.

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!