LMP: a tanárok bére nem lehet kevesebb a diplomás átlagbérnél

Az LMP gyors és érdemi lépéseket követel a kormánytól mind a pedagógusbérek, mint a tanárok jogfosztottsága terén a pedagógusok világnapján.

Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján kijelentette: még az ősszel döntést kell hozni arról, hogy a tanárok bére nem lehet kevesebb a diplomás átlagbárél. Szerinte a mintegy 20 százalékos infláció mellett nem elégséges „10 százalékokkal” növelni a jövedelmüket.
Hozzátette: pártja a pedagógusok alapvető jogainak, azon belül az erős érdekérvényesítést lehetővé tevő sztrájkjog visszaállítását is követeli. Szerinte nem folytatható a tanárok fenyegetése azért, mert kiállnak jogaikért.
Csárdi Antal szólt arról is, hogy az energiaválság is kiemelten sújtja a közalkalmazotti fizetésből élőket. Ezért megismételte pártja javaslatát arról, hogy a közalkalmazotti béreket évente kétszer igazítsák az inflációhoz.
Kijelentette, hogy a pedagógusok egy jobb minőségű oktatás érdekében sztrájkolnak. „A jövő dolgozóinak tudása és életszínvonala a ma iskolájában dől el” – hangsúlyozta.
Méltatlannak nevezte, hogy egy kezdő pedagógus alapbére a szakmunkás minimálbérnek felel meg. Ugyancsak méltatlannak ítélte a kormányoldal hozzáállását a pedagógusok problémáihoz.

 

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!