LMP: a többkulcsos adórendszer ellensúlyozná az inflációt

Az LMP szerint az általuk javasolt többkulcsos személyijövedelemadó-rendszer ellensúlyozná az infláció miatti áremelkedést.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese szerdai, online is közvetített sajtótájékoztatóján arról beszélt: a pártja által javasolt többkulcsos adórendszer bevezetésével az áremelkedést lényegesen meghaladó többletjövedelem maradna a dolgozóknál.

Emlékeztetett: a javaslat szerint egymillió forintos fizetésig mindenki magasabb nettó jövedelmet vinne haza. Példaként említette, hogy 220 000 forintos fizetésnél 30 000 forinttal, 440 000 forintos fizetésnél 40 000 forinttal, míg 600 000 forintos fizetésnél 34 000 forinttal vinnének haza többet a dolgozók.

Hozzátette: a párt honlapján létrehoztak egy bérkalkulátort, amellyel mindenki kiszámolhatja, hogy mennyivel maradna több pénze a többkulcsos adórendszer bevezetése esetén.

Az infláció miatt az egészséges élethez szükséges élelmiszerek drágultak a leginkább. A baromfihús 7,7, az étolaj 27, a margarin 8, a liszt 7,2 százalékkal drágult, a friss zöldségek ára pedig 13,4 százalékkal emelkedett. Ezért az adóreformon kívül a kormánynak, szintén LMP-s javaslat alapján, egységesen 5 százalék alá kellene csökkentenie az alapvető élelmiszerek áfáját – mondta Csárdi Antal.

Az ellenzéki politikus szerint e két adónem megváltoztatása valóban enyhítene a „magyar családok által megélt valóságon”.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!