LMP: a WMO jelentés fényében a magyar kormánynak is meg kell tennie a szükséges lépéseket

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) hétfői genfi bejelentése nyomán az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a mellébeszélést, álljon ki a legszigorúbb klímacélok mellett és azokat képviselje a hétvégén Glasgowban kezdődő klímakonferencián is. Ugyancsak felszólítja az LMP a kormányt a jelenlegi hazai klímatörvény azonnali felülvizsgálatára és a mezőgazdasági alkalmazkodási lépések haladéktalan megkezdésére.

Az LMP ezért követeli, hogy Magyarország emelje a jelenlegi 40 százalékról 65 százalékra a 2030-as szén-dioxid kibocsátáscsökkentési célértéket és 2040-re célozza meg a klímasemlegesség elérését. A kormány tegyen érdemi lépéseket, hogy a hazai energiamixben jelentősen növekedjen a megújuló energiák aránya. Az épületenergetika korszerűsítési programmal, illetve a tömegközlekedés fejlesztésével jelentősen csökkentse az energiaszükségletet és egyben a károsanyag-kibocsátást, és a kormány a környezetkárosítás helyett végre álljon ki az erdőterületek növelése, zöldfelületek megóvása mellett!

Az MTI által is ismertetett WMO jelentés szerint 2020-ban annak ellenére emelkedett rekordszintre a legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid légköri koncentrációja, hogy a koronavírus-járvány első évében sok helyen hetekre leállt a gazdasági élet. „A gazdaság Covid-19 okozta lassulásának semmilyen észlelhető hatása nem volt az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjára és növekedési arányára” – írta a WMO.

A jelentés szerint 2020-ban a növekedés a 2011-2020 közötti évek átlagánál is erőteljesebb volt. A szén-dioxid, mely szén, olaj, gáz elégetésével, a cementgyártás és más ipari folyamatok, valamint az erdőirtás nyomán keletkezik, évszázadokon át a légkörben marad – közölte a WMO. A szén-dioxid-koncentráció átlagértéke 2020-ban 413,22 ppm (részecske per millió) volt, ami az iparosodás (1750) előtti szint 149 százaléka. 2019-ben ez az érték 410,7 ppm volt, a 400 ppm-es határt pedig 2015-ben lépte át a koncentráció.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára felszólította a világ országait, hogy a szombaton Glasgowban kezdődő klímakonferencián szigorúbb klímavédelmi intézkedéseket jelentsenek be. A WMO utalt arra is, hogy most olyan ökoszisztémák, melyek eddig szén-dioxidot nyeltek el, a szén-dioxid-emisszió forrásává váltak. Ilyen ökoszisztémák az Amazonas esőerdei az ezekben végrehajtott erdőégetések és erdőirtás miatt.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke,
az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!