LMP: az ellenzéknek együtt kell kérnie a klímatörvény normakontrollját

Az ellenzéki frakciók kérjék közösen a tavaly elfogadott klímatörvény utólagos alkotmánybírósági normakontrollját – javasolta pénteki online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

Az ellenzék által kezdeményezett jogszabályt a kormányoldal jelentős mértékben átírta, felpuhította, így az jelen formájában ellentétes az alaptörvénnyel – jelentette ki.
Hozzátette: reményeik szerint az alkotmánybíróság emellett azt is kimondja majd, hogy a jogszabály céljai, intézkedései elégtelenek.
Példaként hozta fel, hogy a törvényben 2030-as célként rögzített 40 helyett 65 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, különben a céldátumot követő két évtizedben olyan gyors és drasztikus lépések válnak szükségessé, amelyek akár a személyek szabadságjogainak korlátozásával is járhatnak.
Az ellenzéki politikus szerint az is ellentétes az alaptörvénnyel, hogy a jogszabály nem írja elő az energiafogyasztás csökkentését, holott ez az épületek szigetelésével megoldható volna.
Schmuck Erzsébet elmondta azt is: az LMP ismét benyújtja azt a törvényjavaslatot, amely előírná, hogy Magyarországon 2030-ig 65 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!