LMP: az elmúlt másfél évben lett volna szükség támogatásra

Kampánycsomagnak minősítette az LMP társelnöke a miniszterelnök által bejelentett adóvisszatérítést. Kanász-Nagy Máté pénteki online sajtótájékoztatóján azt mondta: a családoknak vagy a vállalkozásoknak az elmúlt másfél évben lett volna szükségük támogatásra.

Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor kormányfő célja nem a magyar családok és vállalkozások problémáinak megoldása, hanem a szavazatmaximalizálás. Ha nem így lenne, akkor tett volna valamit a nehéz helyzetbe került emberekért vagy cégekért, például kiterjesztette volna a bértámogatást.

Schmuck Erzsébet, a párt másik társelnöke a kormány konzultációját bírálta és propagandaszövegnek minősítette azt a kormányzati szlogent, hogy a klímaváltozás árát ne a magyar családok, hanem a szennyező nagyvállalatok fizessék meg. A kabinet ugyanis sokkal nagyobb arányban támogatja a multikat, mint a hazai kisvállalkozásokat – jelentette ki. Magyarországon a szén-dioxid-kibocsátás 60 százalékáért a közlekedés és a háztartások a felelősek, a kormány mégis autópályákat épít a közösségi közlekedés támogatása helyett, és nem nyújt segítséget az épületek szigeteléséhez – kifogásolta.

A tervezett nemzeti konzultáció a klímaadóról is kérdezné az embereket. Schmuck Erzsébet azt mondta: az unió a kibocsátáskereskedelmi rendszert terjesztené ki a háztartásokra és a közlekedésre azzal a céllal, hogy csökkenjen az energia- és üzemanyagfelhasználás.

Az unió konkrét elképzelése azonban még nem ismert, így arról nem lehet érdemben vitázni, csupán „hergelni az embereket, ahogy Orbán Viktor teszi” – jelentette ki Schmuck Erzsébet.

Vitázni szerinte a kormány klímacéljairól lehetne, amelyekről azt mondta: semmire sem elegendők.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!