LMP: az energiahatékonyság növelésére és a rászorulók támogatására van szükség

Az energiahatékonyság növelésére és a rászorulók támogatására lenne szükség a válságban – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy értékelt: amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentett a rezsicsökkentés módosításával kapcsolatban, nem jelent valódi megoldást az energia-, illetve a klímaválságra, és továbbra is elmarad a nehéz helyzetben lévők, rászorulók támogatása. Az LMP évek óta beszél arról, hogy energiaválság van, erre fel kellett volna készülni, a kormánynak több mint egy évtizede lett volna meghozni azokat az intézkedéseket, amelyekkel tartósan meg lehetett volna védeni a nehéz helyzetben lévő magyar családokat – jelentette ki.
Kanász-Nagy Máté a valódi problémát Magyarországon abban látja, hogy az épületek 70-80 százaléka energetikai szempontból korszerűtlen. Ezeket az épületeket fel kellene újítani, szigetelési programokra és fűtéskorszerűsítésre lenne szükség; a legfontosabb egy országos épületszigetelési, energetikai felújítási program elindítása lenne – közölte.
Azt mondta, a magyar gazdaság képes arra, hogy évente akár 100 ezer lakóingatlant felújítsanak, ami elsősorban a kis- és közepes vállalkozások számára jelentene folyamatos megrendelést, munkalehetőséget. Ez tehát munkahelyteremtő erővel bír, és ez jelenti a valódi zöld rezsicsökkentést, a fenntartható megoldást, hiszen ha egy házat, egy épületet leszigetelnek, akkor onnantól „nem orosz gázzal fűtjük a magyar utcákat, hanem bent marad a hő” – fogalmazott.
Megjegyezte: a legzöldebb az, amikor nem is kell energiát felhasználni, mert egy hatékony, takarékos megoldásra térnek át.
Kanász-Nagy Máté szerint továbbá Magyarországon is szükség lenne szociálpolitikára, mert „hiányzik a kormány gondolkodásából a szociális gondolat”, hiányzik a szociálpolitika azoknak, akiknek alacsony a jövedelmük, nehéz helyzetben élnek. Ebből a szempontból előremutató a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezése, amellyel rezsitámogatást biztosít a rászorulóknak – fűzte hozzá.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!