LMP: az EP ne támogassa „az atomenergia és a földgáz zöldre festését”!

Az LMP az Európai Zöldek pártcsaládjának tagjaként arra szólítja fel az Európai Parlament (EP) magyar képviselőit, hogy ne támogassák „az atomenergia és a földgáz zöldre festését”.

Schmuck Erzsébet társelnök pénteken online sajtótájékoztatóján mondta el, hogy erre Keresztes László Lóránttal, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnökével közös levelében kérte az EP magyar tagjait.

Az unió parlamentje elé július első hetében kerül az a rendelet, amelyhez az Európai Bizottság szerinte az atomenergia- és a földgázlobbi „nyomulására” nyújtott be módosító javaslatot. Ez a változtatás minősítené fenntarthatóvá a földgáz- és atomenergia-projektek jelentős körét.

Mivel a rendelet sorvezetőként szolgál a befektetőknek ahhoz, mely fenntartható energiaprojektekbe fektessenek, a változtatás elfogása Schmuck Erzsébet szerint óriási csapás lenne Európa zöld átállási tervére és kudarcba fullasztaná a klímasemlegesség elérését a század közepére.

Ezen energiák ugyanis súlyosan környezetszennyezők – értékelt az LMP társelnöke.

Az EP gazdasági, valamint környezetvédelmi bizottságai nem támogatták az előterjesztést. „De a csatát még nem nyertük meg, most kell gátat szabni az atom-és fosszilisenergia-lobbi gátlástalan nyomulásának” – szögezte le.

Kijelentette: a jövő ugyanis az átállás a megújuló energiaforrások használatára, valamint az energiatakarékosság.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!