LMP: az idősek végletesen elszegényedtek a társadalmon belül

Az LMP társelnöke szerint az idősek az elmúlt 12 évben végletesen elszegényedtek a társadalmon belül. Schmuck Erzsébet csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt ígérte: kormányon nemcsak a választás közeledtével, hanem minden egyes nap figyelni fognak erre a korosztályra.

A politikus azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek csak a kampányban jut eszébe, hogy valamit juttatnia kellene az időseknek. De hol volt vajon a 13. havi nyugdíj az elmúlt tizenkét évben? – tette fel a kérdést.

Úgy fogalmazott: a Fidesz megakadályozta, hogy a nyugdíjak kövessék a bérek emelkedését. Emiatt jelenleg 630 ezer idős kevesebb mint 100 ezer forintos járadékot kap, az átlagos nyugdíj értéke pedig már három megyében marad el a minimálbér szintjétől. Schmuck Erzsébet hozzátette, a Fidesz tavaly év végén örökre bebetonozta a minimálnyugdíjat 28 ezer 500 forintra, és az idősellátást hagyta lepusztulni.

Nem ezt érdemlik az idősek egy átdolgozott élet után – hangsúlyozta az LMP politikusa, aki kormányváltás esetére a házi ápolás fejlesztését, az idősotthoni férőhelyek számának bővítését ígérte, illetve azt, hogy visszahozzák a béreket követő nyugdíjemelést.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!