LMP: az inflációt be kell építeni a közalkalmazotti béremelésbe

Az LMP azt javasolja, hogy a nyugdíjhoz hasonlóan a közalkalmazotti bérekbe is épüljön be az infláció. Így nem fordulna elő, hogy az államnak dolgozók a jövedelmükből idén kevesebbet tudnak vásárolni, mint tavaly ilyenkor – mondta Ungár Péter, az ellenzéki párt frakcióvezetője.

A politikus közölte: bár bizonyos közalkalmazotti csoportok kaptak béremelést, valójában reálértéken nem emelkedett a bérük, holott ez a társadalmi csoport szerinte eleve a legnagyobb vesztese az elmúlt tizenkét évnek.

Ungár Péter úgy értékeli, a közalkalmazotti bértábla „egy rossz vicc”, hiszen az érintettek 75 százaléka a garantált bérminimumot kapja, vagyis a jogilag legkevesebb kifizethető összeget. Alig többet keres ennél egy kezdő rendvédelmi dolgozó, egy kezdő pedagógus vagy a szociális szektorban frissen elhelyezkedő – mutatott rá.

A frakcióvezető kitért az önkormányzatoknál és a közigazgatásban dolgozókra is, akiknek nagy része elmondása szerint szintén a garantált bérminimumot keresi.

Leszögezte: nem fordulhat elő, hogy az állam legfontosabb feladatait, vagyis a gondoskodást, az oktatást és a védelmet ellátók rosszabbul járjanak az infláció miatt.

Ungár Péter kérdésre válaszolva kijelentette: az LMP nem támogatja az Európai Unió jelenlegi, Oroszországgal szembeni szankciós csomagját.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!