LMP: az MNB nyereségének a költségvetést kell gazdagítania

Az április 3-i választáson dönthetnek az emberek arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyeresége a költségvetést gazdagítsa – mondta Csárdi Antal (LMP), a Belváros-Várnegyed ellenzéki képviselőjelöltje keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus kifejtette: az MNB, „amikor hatalmas nyereséget zsebelt be – jellemzően egyébként a devizahitel-károsultak kárára -,” abból alapítványokat hozott létre, „ami elvesztette közpénz jellegét”, ezek az alapítványok pedig műkincseket és egyéb nagy értékű luxus- és fényűző eszközöket vásároltak.

Felidézte: az LMP már 2016-ban kezdeményezte, hogy az MNB nyeresége legyen átvezetve a magyar központi költségvetésbe. Sajnálatos módon ezek a „nyereségként kiszervezett pénzek ma Matolcsy György családja és baráti körének a jólétét, a luxusát szolgálják”, és ennek egyszer s mindenkorra véget kell vetni – jelentette ki.

Hangsúlyozta: április 3-án „dönthetünk arról, hogy az a pénz, ami mindannyiunké”, a költségvetést gazdagítsa vagy „Matolcsy György családját és annak baráti körét”.

Az eseményen Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke arról beszélt, hogy az MNB vezetése és „a fideszes luxuskormány” ugyanazt a játékot játssza: ülnek a devizahitelesek pénzén, de amikor az MNB veszteségbe látszik fordulni, már előre figyelmeztetnek, hogy ezt a veszteséget a magyar adófizetőknek kell kipótolniuk. Egy ezermilliárdos nagyságrendű megszorító csomaggal fenyegetik a magyar adófizetőket – jelentette ki.

Úgy értékelt: az MNB alkalmatlannak bizonyult feladata ellátására, folyamatos kamatemelésekkel az inflációt nem sikerült megfékezni, és a hitelesek terhei folyamatosan növekednek. A forint rekordszintű gyengülésével szemben nemhogy ellenerőt nem támasztott akár a kormány, akár az MNB, hanem a működőtőkét idecsábítót pozitívumként kezeli – vélekedett.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt mondta, az MNB a devizahitelesek kárán több száz milliárdot nyert árfolyamnyereséggel. A választóknak ezt látni kell, és a választásokon is múlik, hogy mikor lesz ennek következménye, „de hogy következménye kell, hogy legyen, az biztos” – hangsúlyozta.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!