LMP: az otthongondozásnak nincs alternatívája, ezért meg kell becsülni

Meg kell becsülni azoknak a munkáját, akik családtagjaikat ápolják otthon, a jelenlegi szociális ellátási rendszerben ugyanis a tevékenységüknek nincs alternatívája – jelentette ki szerdai online sajtótájékoztatóján Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

A párt azt követeli, hogy a kormány fordítson nagyobb forrást azok támogatására, akik nem gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják otthon, munkájukra ugyanis szükség van mindaddig, amíg az idősgondozásban több mint két évet kell várni egy férőhelyre – mondta a politikus.

Azt is kezdeményezik, hogy kezdődjön el egy szakmai egyeztetés a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) feltételeiről. A gyodot a nagyszülőknek vagy a gyámoknak is biztosítani kell és bizonyos betegségek esetében el kell tekinteni a felülvizsgálat szükségességétől, ha a gyermek állapotában nem várható változás.

Ungár Péter szerint az egész ápolási díj rendszere olyan kevés embert érint, hogy a díj emelése nem terhelné meg jelentősen a költségvetést.

A politikus a járásoktól kért adatokat az érintettek számáról, és arról, hogy a változó feltételrendszer miatt az elmúlt két évben hányan estek el az ellátástól. Elmondta: volt, ahol senkitől sem vonták meg azt, de olyan járás is akadt, ahol a kérelmezők 20-21 százalékától vették el a jogosultságot.

Szerinte az amiatt lehetséges, mert a feltételrendszer érvényesítése a szakemberek értelmezésén múlik, vagyis nem egységes országosan.

Nézze meg Ön is, hogy a Fidesz hány embertől vonta meg a gyermekek otthongondozási díját!

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!