LMP: „belezsarolnák” az önkormányzatokat a vízi közművek átadásába

Budapest, 2021. május 31., hétfő (MTI) – Az LMP szerint a kormányzat „bele akarja zsarolni” a kivéreztetett önkormányzatokat abba, hogy a víziközmű-vagyonukat térítésmentesen átadják az államnak, pedig ezt az infrastruktúrát a helyi közösségeknél kell tartani, és inkább évi 200-300 milliárd forinttal támogatni kellene a fejlesztésüket.

Keresztes László Lóránt frakcióvezetője hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján kijelentette: attól tart, hogy a kormányzat csak egy újabb kiszervezést készít elő az energetikai törvények módosításával, amelynek eredményeként az önkormányzatok ingyenesen adnák át a területükön lévő vízi közműveket az államnak.

Szerinte a karbantartási, pótlási munkák rovására megy majd, ha ez az infrastruktúra kikerül a helyi közösségek felügyelete alól.

Már így is jelentősen elhanyagolt ez a hálózat, a szakértők 1500-3000 milliárd forint közé teszik a fejlesztéséhez szükséges összeget – mondta a frakcióvezető. 2011 óta ugyanis duplájára nőtt a meghibásodások száma, a megfelelő minőségű vízcsövek aránya pedig 20 százalék alá esett. Így az ivóvíz 30 százaléka folyik el veszteségként – ismertette.

Azt mondta, a problémát tavaly a miniszterelnök is elismerte, és ígéretet tett a források biztosítására. Azonban sem az uniós fejlesztési keretből, sem a jövő évi büdzséből nincs erre megfelelő forrás – jelentette ki Keresztes László Lóránt.

 

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!