LMP: fel kell lépni az iskolai zaklatás ellen!

Az LMP azt ígéri, hogy egy esetleges kormányváltás után olyan intézkedéseket hajt végre, amelyek segítenek leküzdeni az iskolai zaklatásokat.

Hohn Krisztina, a párt országgyűlési képviselője szerdai, online sajtótájékoztatóján kiemelte, az iskolai zaklatás miatt nemrég önkezével vetett véget életének egy fiú. Ez nagyon gyakori jelenség ma Magyarországon, a kormány nagyon keveset tesz, hogy megakadályozza és segítse a gyerekeket abban, hogy ezeket a zaklatásokat túléljék és fel tudják dolgozni – fogalmazott a politikus.

Hohn Krisztina közölte, a kabinet azért is keveset tesz, hogy segítse a pedagógusokat abban, hogy foglalkozni tudjanak a zaklatókkal, mert lehet, hogy utóbbiak is valamilyen erőszak áldozatai és ezért követik el tettüket.

Saját elképzeléseiket ismertetve azt mondta, szeretnék, ha nem ezer, hanem legalább minden ötszáz főre jutna egy iskolapszichológus. Meg kell emelni a tanárok bérét és ki kell őket képezni arra, hogy tudják kezelni a zaklatásokat – szögezte le. A felnőtteket is tájékoztatni valamint érzékenyíteni kell a témában, hogy tudatában legyenek, milyen súlyos következményei lehetnek a zaklatásoknak – jelentette ki.

Arra is kitért, hogy nemrég történt egy újabb családírtás. Emlékeztetett korábbi javaslatukra, amelyik szerint azokat, akiket kapcsolaton vagy családon belüli erőszakot követnek el, halmozati büntetésként eltérítésre kellene küldeni. A büntetés fontos, de nem elég, ezért segíteni kell az áldozatokat a feldolgozásban, az elkövetőket pedig abban, hogy le tudják küzdeni „ezt a fajta tulajdonképpeni betegséget”, mert aki bántalmaz, az vélhetően maga is beteg – jelentette ki Hohn Krisztina.

Végül közölte, hogy egy kormányváltás esetén meg kell erősíteni a jelzőrendszereket, a családsegítő, illetve a gyermekjóléti szolgálatot, a gyámhivatalokat, valamint el kell érni, hogy ne a bántalmazottaknak kelljen menekülniük, hanem a bántalmazót távolítsák el a család közeléből.

MTI/LMP sajtó