LMP: fenntartható idősügyi politikára van szükség

Az LMP egyik fő törekvése lesz a 2022-es kormányváltás után, hogy kidolgozzon egy fenntartható idősügyi politikát – mondta pénteki online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet társelnök, aki szerint a jelenlegi kormány csak lenézi az időseket.

A politikus az idősek világnapja alkalmából azt mondta: az idősek nem alamizsnát, prémiumot vagy utalványok osztogatását várják, hanem azt, hogy az állam biztosítson számukra megfelelő életkörülményeket.
Szerinte tíz- és százezreknek okoz súlyos problémát a fűtés ára, a gyógyszerek beszerzése vagy éppen az ennivalóé.
Hozzátette: az államnak az idősek testi és szellemi jólétét is segítenie kell, olyan országot kell építenie, ahonnan az unokák nem „menekülnek el”, magukra hagyva nagyszüleiket. Szerinte lehetővé kell tenni az idősek számára a hosszú életet, amelynek feltétele a közösségi élet, de az orvosi ellátás, a házi segítségnyújtás vagy a gyógyszertámogatás is.
Mindez az elmúlt években kevesebb hangsúlyt kapott, mint az oligarchák gazdagodása – jegyezte meg.
„A Fidesz-kormány időspolitikája az, hogy nincs időspolitikája” – fogalmazott, hozzátéve: szükség lett volna egy idősügyi törvényre, ami kiszámítható, tisztességes megélhetést biztosít az érintetteknek.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!