LMP: hatékonyabbá kell tenni az orvosi ellátást

A szak- és háziorvosi ellátás hatékonyabbá tételét ígéri Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. Pénteki, online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormányváltás után a Márki-Zay Péter vezette kabinet önálló egészségügyi minisztériumot állít fel és a sürgősségi ellátás rendszerét is megújítja.

Az ellenzéki politikus szerint a járvány megmutatta a magyar egészségügyi rendszer gyenge pontjait: a férőhelyek kérdését, az orvosok és a szakápolók túlterheltségét. A pandémia minden más egészségi problémákat háttérbe szorított, egyre súlyosabbá vált az olyan helyzetek kezelése, amikor az emberek nem koronavírussal fordulnának orvoshoz – mondta.

Vidéken a budapestinél is súlyosabb a helyzet – tette hozzá. Szakorvoshoz hónapokkal előre lehet csak időpontot kapni, és egyre nő a betöltetlen háziorvosi helyek száma. A háziorvosok kétharmada nyugdíjas vagy a korhatár közelében van – sorolta.

Választókörzete, Nagykáta és térségének problémáit is ismertette. Az ott élők negyedének háziorvosi ellátása csak helyettesítéssel megoldott – mondta -, a tüdőszűrés pedig szakorvoshiány miatt szűnt meg a választókerület központi településén. Az egészségügyi ellátás megszervezését pedig a képviselő káosznak nevezte.

Schmuck Erzsébet hangsúlyozta: országgyűlési képviselőként mindent megtesz majd, hogy a háziorvosi pálya vonzóvá váljon a fiatal orvosok számára és azért is, hogy mindenki megfelelő ellátáshoz jusson.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!