LMP: idén sem javult a kormány környezetpolitikája

Az LMP társelnöke szerint bár a kormány minden eszközzel igyekszik magát „zöldre festeni”, az idei év sem hozott változást a Fidesz környezetpolitikájában. Schmuck Erzsébet pénteki, online sajtótájékoztatóján azt ígérte: jövőre ezért nemcsak kormányváltás, de zöld fordulat is lesz.

Az ellenzéki politikus sérelmezte, hogy a kabinet nem folytat érdemi párbeszédet az emberekkel az uniós klímacsomagról, csupán azt hajtogatja, hogy fizessenek a környezetszennyező nagyvállalatok. Eközben azonban sok százmillió forinttal támogatja azokat.

Ugyancsak kifogásolta, hogy a „betonlobbi” szerinte nemcsak anyagi támogatást kapott, de a jogszabályokat is úgy módosították, hogy semmilyen gátja ne legyen a természetpusztításnak.

Az LMP törvényjavaslatai ugyanakkor a klímaváltozás megfékezésére vagy a környezet megóvása érdekében süket fülekre találtak – mondta Schmuck Erzsébet, és sorolta javaslataikat, amelyeket a többi között a légszennyezettség csökkentése, a közlekedés zöldítése, az energiaszegénység felszámolása vagy a nagy tavak védelme érdekében tettek.

Kijelentette: a civilekkel is fontosnak tartják az együttműködést, nélkülük ugyanis szerinte nem érhető el változás. A kormány azonban ezt nem érti, mert akkor nem minősítette volna politikai akciónak a javaslatukra benyújtott, a nagy tavakat védő előterjesztést – mondta.

MTI/LMP sajtó