LMP: a kormány klímavédelmi terve még „zöldrefestésnek” is kevés

Még „zöldrefestésnek” is kevésnek tartja az LMP társelnöke a miniszterelnök által „tízévnyi károkozás” után bejelentett klímavédelmi akciótervet. Schmuck Erzsébet szerint csupán szavazatokat kíván szerezni a kormány az „éghajlatvédelmi szempontból rendkívül gyenge” intézkedésekkel.

A társelnök keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az illegális szemétlerakatok felszámolását eddig is törvény írta elő, és a műanyagok használata ellen is csupán akkor emelnek szót, amikor arról már egységes akarat van az Európai Unióban.

Hiába bírálja a multicégeket jelentős szennyezés miatt a kormány, ha közben a nagymértékű támogatásokkal maga segíti elő ezt a szennyező tevékenységet – sorolta, hozzátéve: egymillió fa sem segíti érdemben az éghajlatváltozás megfékezését, főleg, ha közben a kabinet tétlenül nézi védett erdőrészek tarra vágását.

A politikus a naperőművi kapacitás meghatszorozását is „zöldrefestésnek” tartja, mint mondta, az energiamix átalakításával pedig csupán Paks II.-t kívánják legitimálni.

Schmuck Erzsébet szerint ehelyett a hazai kis- és közepes vállalkozások „zöldülését” kellene támogatni. Az LMP álláspontja, hogy mind a termelést, mind a fogyasztást át kell alakítani a kevesebb energia- és anyagfelhasználásért, és dinamikusan kell növelni a megújuló energiaforrások használatát.

A párt alapot hozna létre a lakóingatlanok energiakorszerűsítésére, és arra is forrásokat biztosítana, hogy a mezőgazdaság átállhasson olyan élelmiszertermelésre, amely ellenállóbb a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben.

Az LMP társelnöke kijelentette: ha a kormánynak valóban fontosak lennének a zöldügyek, nem szüntette volna meg a környezetvédelmi tárcát.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!