LMP: a kormány terjessze be az európai zöld megállapodás magyarországi megvalósítására vonatkozó terveit!

Az LMP arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy legkésőbb március végéig a kormány terjessze be az országgyűlésnek az európai zöld megállapodás (green new deal) magyarországi megvalósítására és a hazai zöldgazdaság fejlesztésére vonatkozó terveit.
Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szombati online sajtótájékoztatóján arról beszélt: garanciákat várnak arra, hogy ezeket az európai uniós forrásokat az ország fenntartható fejlődésére fordítja a kormány, és „nem a fideszes oligarchák zsebeinek kitömésére”.
Az ellenzéki politikus szerint az elmúlt tíz évben a zöldterületi beruházások felzabálták a természetes környezet jelentős részét, és bár a klímaváltozás hazánkat különösen érzékenyen érinti, Orbán Viktor sokáig vétózta az Európai Unió szigorúbb klímacélkitűzéseit, és a mai napig nem érti a megújuló energiára való áttérés fontosságát. Mint mondta, a miniszterelnök az EU zöld megállapodás programjáról sem akart hallani, viszont felfedezte, hogy az unió hétéves pénzügyi tervében hatalmas összegek vannak a helyreállítási alapban a zöldgazdaság fejlesztésére, a körforgásos gazdálkodás létrehozására.
Az LMP szerint Orbán Viktor soha nem titkolta: a környezetvédelmet luxusnak tartja. Tíz év alatt lépésről lépésre rombolta le a környezetvédelem intézményrendszerét, „a környezet- és természetvédelmi hatósági rendszert kiherélte, a környezetvédelmet beszántotta, legyengítve az ide vonatkozó jogszabályokat” – mondta a politikus.
„Ma Magyarországon nem számítanak a környezeti szempontok, de az emberek egészségének veszélyeztetése sem” – jelentette ki Schmuck Erzsébet.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!