LMP: kormányváltás után visszaállítjuk az egyetemek autonómiáját

Az LMP frakcióvezetője szerint válságos helyzetben van a magyar felsőoktatás, és ebből a helyzetből csak a kormányváltás jelenthet kiutat.

Keresztes László Lóránt csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt mondta, kormányváltás esetén visszaállítják az egyetemek autonómiáját.

A politikus durva kormányzati forráskivonásokról beszélt, valamint arról, hogy a „kiszervezéssel” politikai irányítás alá vonták az intézményeket.

Sérelmezte, hogy nem indult központi vizsgálat azon hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint egyes hallgatók vizsga nélkül szerezhettek érdemjegyeket. A felsőoktatásért felelős miniszter, de a felsőoktatási államtitkár is hallgat ezekben az ügyekben, Palkovics László és Bódis József ezért méltatlan a feladatára – értékelt.

Az LMP frakcióvezetője arra szólította fel Palkovics László minisztert, hogy a következő két hónapban ne akarjon újabb egyetemet „zsarolni” a modellváltással. Szerinte ugyanis az adófizetők pénzéből érkező támogatásokat nem az egyetemek kapják, hanem az azokat fenntartó alapítványok, amelyeket fideszes kurátorok vezetnek. Jelenleg nem az egyetemek élveznek autonómiát, hanem a kuratóriumok – mondta Keresztes László Lóránt.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!