LMP: korrigálni kell a közalkalmazotti bértáblát

A közalkalmazotti bértábla korrekciójára szólította fel a kormányt Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

A politikus pénteki, online sajtótájékoztatóján kijelentette: hiába a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, ha a közalkalmazotti bértábla nem változik, az a szerint bérezettek 94 százaléka „ugyanannyit fog keresni: a garantált bérminimumot”.

Ungár Péter szerint az állam a legrosszabb munkáltató. A közalkalmazottak legtöbbje csak a garantált bérminimumot kapja, függetlenül attól, hány évtizedet töltött a szakmájában, de attól is, van-e felsőfokú végzettsége.

Ez egy abszurd, fenntarthatatlan és megmagyarázhatatlan helyzet, amit csak úgy lehet orvosolni, hogy a kormány hozzányúl a közalkalmazotti bértáblához – jelentette ki. Hozzátette: pártja továbbra is szorgalmazza a diplomás bérminimum bevezetését, anélkül ugyanis a dolgozókat semmi sem motiválja majd arra, hogy továbbképezzék magukat.

Ungár Péter hangsúlyosan szólt a szociális szektorban dolgozókról. Rámutatott: bár 20 százalékos béremelésben részesülnek, sokuk mégis több tízezer forinttal keres kevesebbet, mint azok, akik az egészségügyben végeznek hasonló munkát.

MTI/LMP sajtó