LMP: közösen kell eltörölnünk a törvénytelenség törvényét

Közösen kell eltörölnünk a törvénytelenség törvényét – kommentálta az LMP azt, hogy a Kúria kedden átengedte a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.

Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján arról beszélt: a kiemelt beruházási törvény arról szól, hogy vannak, akiknek nem kell betartani Magyarország törvényeit.

Bármilyen 90 millió forintot elérő beruházás, amely akár csak papíron 15 munkahelyet teremt, kiemelt beruházásnak minősülhet. Ezekre nem vonatkoznak a helyi előírások, a beruházás helyén képződő adót elvonhatja az önkormányzatoktól a kormány, amely „kvázi kisajátítja” ezeket a területeket, és olyan pusztítást végez, amilyet akar – mondta.

Tetlák Örs értékelése szerint a törvény már akkor is problémás volt, amikor 2006-ban elfogadta az akkori MSZP-SZDSZ-kormány, de a Fidesz a „végtelenségig feszítette, tolta a határait”.

Úgy értékelt: a törvény az akkumulátorgyarmattá válás eszköze, célja, hogy megvédje az ország és a helyben élő emberek érdekeivel ellentétes beruházásokat. „Így jönnek létre olyan üzemek, amelyek elmérgezik a talajt, tönkreteszik a vízkincsünket, ahol munkások vagy adott esetben ellenőrök kapnak mérgezést vagy munkások égnek meg” – fogalmazott.

Hozzátette: a törvény nemcsak az akkumulátorgyárakat védi, kiemelt beruházás státuszt kapott a Fertő tavi beruházás, számos Balaton-parti beavatkozás, a budai Vár területének feltúrása, a Városliget beépítése is – sorolta az ellenzéki politikus.

Egy kiemelt beruházásnál garantált a környezeti pusztítás, amely a törvény értelmében kontroll nélkül történhet meg, ennek kíván az LMP véget vetni az országos népszavazással – mondta Tetlák Örs.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!