LMP: le kell fektetni a rokkantsági ellátás szabályait

Az LMP határozati javaslatot terjesztett a parlament elé, amelyben arra kéri a kormányt: fektesse le a rokkantsági ellátás jogosultságának szabályait, az előírások megalkotásába pedig vonja be az érintett civil és szakmai szervezeteket.

Hohn Krisztina, az ellenzéki párt országgyűlési frakciójának tagja pénteki online sajtótájékoztatóján szorgalmazta: mindenki, aki kiszorult a korábbi rokkantsági ellátásból, kapja meg azt az egyszeri, 500 ezer forintos juttatást, amiről a juttatás felülvizsgálata miatti alkotmánybírósági elmarasztaló határozat okán döntött az Országgyűlés a közelmúltban.
Az ellenzéki politikus felidézte: az Orbán-kormány 2011-ben döntött úgy, hogy – mint mondta – a kiadások csökkentése érdekében felülvizsgálja a rokkantellátást. Ezután sokan veszítették el a juttatást vagy annak egy részét. Az Alkotmánybíróság azonban ezt felülbírálta, és úgy ítélte meg: 2019. március végéig új jogszabályt kell alkotni a kérdésben. Ez a határidőig nem történt meg, csupán nemrég alkotott jogszabályt a Ház arról, hogy egyszeri, 500 ezer forintot kell fizetni az érintetteknek.
Ezt az LMP megszavazta – hangsúlyozta Hohn Krisztina -, hozzátéve, most pedig azt kéri az LMP, hogy mindenki kapja meg az összeget: az is, aki kéri a felülvizsgálatot, és az is, aki lemond arról.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!